Drożdżowe ślimaczki z dynią

Drozdzowe slimaczki z dynia

Jak ja uwielbiam dynię…:) I mimo, że zakochałam się w niej dopiero w zeszłym roku, to moja miłość szybko się nie skończy… Tyle jest przepisów do wypróbowania… Na razie na blogu znajdziecie przepis na dynię na ostro od której się wszystko zaczęło…, oraz na kilka innych przepisów – poszukajcie w kategorii „Potrawy z dyni„… Teraz przyszła pora na drożdżowe ślimaczki z dynią, bardzo mięciutkie ciasto drożdżowe z dodatkiem aromatycznego cukru. Po upieczeniu nie można się od nich oderwać :) Następnego dnia tracą ze swej miękkości ale jak w domu jest więcej niż dwie osoby – inaczej niż u nas – to mała szansa, że dotrwają do następnego dnia… :)

Drożdżowe ślimaczki z dynią

Składniki na 15 niedużych bułeczek:

  • 7 g drożdży suchych lub 14 g drożdży świeżych
  • 1/4 szklanki letniej wody
  • 1/3 szklanki letniego mleka
  • 1 duże jajko, roztrzepane
  • 3/4 szklanki puree z dyni*
  • 1 łyżka masła, roztopionego
  • 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej chlebowej (u mnie pół na pół z krupczatką)
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki zmielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki zmielonego kardamonu (u mnie szczypta gałki muszkatołowej i goździków mielonych)

Nadzienie:

  • 90 g masła, roztopionego
  • 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 2 łyżeczki zmielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
  • 1/8 łyżeczki zmielonych goździków

Polewa (lukier):

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • sok z połowy cytryny

 

1. Przesianą mąkę, suche drożdże (ze świeżych należy najpierw zrobić zaczyn), cukier i przyprawy mieszamy w dużej misce.

Slimaczki drozdzowe

2. Roztopione masło, mleko, wodę, puree z dyni i jajko mieszamy. Następnie dodajemy do suchych składników i wyrabiamy aż ciasto zrobi się elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu aż podwoi objętość (1,5-2 godzin)

Slimaczki drozdzowe Slimaczki drozdzowe Slimaczki drozdzowe

3. Na nadzienie: masło rozpuścić a cukier wymieszać z przyprawami.

4. Wyrośnięte ciasto lekko wyrobić i rozwałkować na prostokąt 25×30 cm. Posmarować rozpuszczonym, przestudzonym masłem i posypać cukrem z przyprawami. Zrolować wzdłuż dłuższego boku i pokroić na mniej więcej 15 kawałków. Wyłożyć na blachę (25×35) wyłożoną papierem do pieczenia i przykryte ściereczką zostawić do ponownego wyrośnięcia na około 40 min. Ja rozłożyłam je na dwóch blachach ale można wyłożyć na jednej w niewielkich odległościach od siebie. Piec w temperaturze 190 stopni około 25-30 minut. Ciepłe ślimaczki polukrować – ja zrobiłam lukier cytrynowy. Do około 3/4 szklanki cukru pudru wcisnęłam sok z połowy cytryny, rozmieszałam a następnie po troszku dodawałam gorącej wody – cały czas mieszając – do uzyskania odpowiedniej, kremowej konsystencji.

Slimaczki drozdzowe Slimaczki drozdzowe Slimaczki drozdzowe Slimaczki drozdzowe Slimaczki drozdzowe

Smacznego :)

Wpis zgłoszony do listy wypieków „Na zakwasie i na drożdżach

Drozdzowe slimaczki z dynia

Drozdzowe slimaczki z dynia

Źródło: http://kuchniaalicji.blogspot.co.uk/2011/10/drozdzowe-slimaczki-z-dynia.html

Podoba Ci się? Podaj dalej...
Email this to someonePrint this pageShare on Facebook0Share on Google+0Pin on Pinterest6Tweet about this on Twitter0

 

 

Zobacz też: