Millefeuilles z owocami czyli napoleonka inaczej

Millefeuilles z owocami czyli napoleonka inaczej

 

Nie spotkałam nikogo, kto powiedziałby kremówce twarde i zdecydowane Nie ;) Czyż można się oprzeć tak pysznemu połączeniu delikatnego kremu i ciasta francuskiego??? W różnych krajach sprawdzają się różne przepisy na odpowiednik naszych kremówek… Dzisiaj polecam przepis na Millefeuilles z owocami, cudownie lekki i soczysty…

Napoleonka inaczej – składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 250 ml śmietany 30-36 %
  • cukier puder do posypania
  • ok. 400 g owoców (truskawki, maliny)

Krem:

  • 375 ml mleka
  • 4 żółtka
  • 60 g cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki rumu

 

Podgrzewam mleko w rondelku do momentu zanim się zagotuje. Odstawiam. W misce mieszam żółtka z cukrem kilka minut aż masa zgęstnieje.

Millefeuilles z owocami czyli napoleonka inaczej

Dodaję do masy przesianą makę.

Millefeuilles z owocami czyli napoleonka inaczej

Powoli do masy jajecznej dolewam mleko ciągle mieszając aż masa będzie jednolita.

Millefeuilles z owocami czyli napoleonka inaczej

Przelewam masę jajeczną do czystego rondelka i podgrzewam ciągle mieszając aż masa zgęstnieje. Po zagotowaniu zmniejszam temperaturę i jeszcze mieszam ok 2 min.

Millefeuilles z owocami czyli napoleonka inaczej

Jeśli utworzą się grudki trzeba odstawić z palnika i mieszać aż masa będzie znowu jednolita. Po wystygnięciu do masy dodaję rum. Przykrywam folią i odstawiam do lodówki na 1 godzinę.
Rozmrożony arkusz ciasta francuskiego wykładam na blachę do pieczenia lekko spryskaną zimną wodą. Nakłuwam ciasto widelcem.

Millefeuilles z owocami czyli napoleonka inaczej

Przykrywam papierem do pieczenia a na wierzch wykładam kratkę do pieczenia.

Millefeuilles z owocami czyli napoleonka inaczej

Piekę ok. 20 min. w nagrzanym piekarniku do ok. 200 stopni. Po tym czasie zdejmuję kratkę i papier i odwracam ciasto aby dopiekło się z drugiej strony ok. 10 min. Po wyjęciu z piekarnika jeszcze ciepłe ciasto wykładam na blat i ostrym nożem odkrawam brzegi a pozostałą całość dzielę na 3 części.

Millefeuilles z owocami czyli napoleonka inaczej

Ubijam śmietanę i mieszam z kremem.

Millefeuilles z owocami czyli napoleonka inaczej

Millefeuilles z owocami czyli napoleonka inaczej

Nakładam pół kremu na jeden kawałek ciasta, układam owoce, nakładam drugi kawałek dodaję resztę kremu i owoców.

Millefeuilles z owocami czyli napoleonka inaczej

Millefeuilles z owocami czyli napoleonka inaczej

Przykrywam ostatnim kawałkiem a na wierzch posypuję cukier puder.

Millefeuilles z owocami czyli napoleonka inaczej

Millefeuilles z owocami czyli napoleonka inaczej

 

 

Smacznego:)

źródło: Caroline Bretherton, ‚Baking’

 

Podoba Ci się? Podaj dalej...
Email this to someonePrint this pageShare on Facebook0Share on Google+0Pin on Pinterest0Tweet about this on Twitter0

 

 

Zobacz też: