Pasta z cukinii do chleba

Pasta z cukinii do chleba

Jakoś tak ta kilkudniowa przerwa świąteczna wybiła mnie z rytmu i było mi jakoś ciężko wrócić do codziennej rutyny… Mam nadzieję, że mi to wybaczycie… ;)

Dzisiaj chciałabym się z Wami podzielić przepisem na pastę do chleba z cukinii. Wykorzystałam do jej przygotowania oprócz cukinii również puszkę fasoli półksiężycowej (butter beans) ale myślę, że możecie spokojnie dodać fasoli Piękny Jaś lub ugotowanej ciecierzycy. Takie bezmięsne smarowidło do chleba można oczywiście dowolnie modyfikować do własnych potrzeb… dodając czosnek, zioła czy ostre przyprawy. Wszystko zależy tylko od tego co mamy w lodówce…:) Zapraszam, oto pasta z cukinii do chleba :)

Pasta z cukinii do chleba

Składniki:

  • około 300 g cukinii (2 małe)
  • 1 cebula
  • 4 suszone pomidory
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 400 g ugotowanej (lub z puszki) fasoli półksiężycowej (butter beans) lub fasoli Piękny Jaś lub puszki ciecierzycy
  • sól, pieprz, szczypta kurkumy
  • 1-2 łyżki oleju

Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Cukinię opłukać i zetrzeć na tarce. Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę a następnie dodać startą cukinię. Smażyć na małym ogniu- ciągle mieszając- aż cukinia zmięknie i odparuje większość wody. Po zdjęciu z patelni dobrze jest odcedzić uduszoną cukinię na sitku żeby pozbyć się nadmiaru płynów.

Przygotowanie pasty z cukinii Przygotowanie pasty z cukinii

Do ostudzonej cukinii dodać pozostałe składniki: suszone pomidory, koncentrat, sól, pieprz i szczyptę kurkumy i ugotowaną fasolę lub ciecierzycę. Wszystko zmiksować na gładką masę.

Przygotowanie pasty z cukinii

Smacznego :)

Pasta z cukinii do chleba

Pasta z cukinii do chleba

Podoba Ci się? Podaj dalej...
Email this to someonePrint this pageShare on Facebook0Share on Google+1Pin on Pinterest177Tweet about this on Twitter0

 

 

Zobacz też: