Kremowa babka śmietankowa
Kremowa babka śmietankowa to moja – w tej chwili- ulubiona babka :)! Jest bardzo wilgotna, puszysta i aromatyczna. Nie tylko nadaje się idealnie na świąteczny stół ale także jako zwykłe ciasto do niedzielnej kawy 🙂 Wiele osób mnie pyta jakie są zamienniki serka kremowego typu Philadelphia… Ponieważ od lat nie mieszkam w Polsce, to nie jestem w stanie osobiście tego sprawdzić ale żeby Wam ułatwić przygotowanie tej pysznej babki poszperałam w internecie i przedstawiam Wam takie zamiennki serka Philadelphia: serek Ulubiony z Wielunia, Turek Świeży Naturalny, serek kremowy Piątnicy, serek kremowy z Piątnicy, serek kanapkowy z Biedronki, serek kanapkowy Pilos z Lidla… Innymi słowy, każdy śmietankowy serek będzie się nadawał równie dobrze. 🙂 Mam nadzieję, że pomogłam…. i że się skusicie, bo naprawdę warto :)!
Kremowa babka śmietankowa
Składniki:
- 240 g serka kremowego typu Philadelphia
- 170 g masła lub margaryny do pieczenia
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 4 duże jajka
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem, odłożyć.
Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Cały czas ucierając dodać w dwóch partiach serek kremowy. Dodawać po jednym jajku, dobrze ucierając przed dodaniem kolejnego. Dodać wanilię i zmiksować.
Dodać przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać szpatułą.
Formę keksówkę o wymiarach około 10 x 20 cm ( u mnie forma do babki ) wysmarować dokładnie miękkim masłem i oprószyć mąką. Przełożyć do niej ciasto.
Piec w temperaturze 160ºC przez około 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzić przez 10 minut w formie, następnie na kratce. Udekorować lukrem.
Smacznego 🙂
Źródło: http://www.mojewypieki.com/przepis/babka-z-serkiem-kremowym-i-lukrem
sagneska
06/02/2015 @ 10:45
Ale ta babka musi być pyszna, bo wygląda zachwycająco <3
http://www.sagneska.pl
Andźka
19/04/2014 @ 19:37
Ale u Ciebie pysznych babeczek! Majonezową znam i bardzo lubię, ale ta śmietankowa mnie zaciekawiła. Tobie również życzę samych pyszności na Święta!
Pozdrowionka!
kulinarny blog samanthy
17/04/2014 @ 15:43
co inna, to lepsza. Znakomita 🙂
Ola in the kitchen
14/04/2014 @ 22:43
Pyszna i wilgotna – mniam 😀
Opalanka
14/04/2014 @ 21:02
Bardzo dobrze wygląda, serek dodaje wilgotności, znaczy się – ideał:)
domowacukierniaewy.blox.pl
14/04/2014 @ 20:52
Babka warta popełnienia 🙂
Ania
14/04/2014 @ 20:51
wygląda na bardzo delikatne ciacho:)
ArielMatysiak
14/04/2014 @ 12:26
Święta za pasem, muszę zrobić ciasto z któregoś przepisu.
Kulinarna Fuzja
14/04/2014 @ 10:33
Piękna babeczka :))))) I widać, że wilgotna i pyszna!
Matysiak
14/04/2014 @ 09:13
na święta idealna, i ten serek Philadelphia mmm
Natalia - Poezja Smaku
14/04/2014 @ 00:12
Cudowna propozycja 🙂
Magda C.
13/04/2014 @ 20:16
Piękna 🙂 Szalejesz z tymi babkami 🙂
Sosna
13/04/2014 @ 13:25
Jaka piękna, ale mam na nią chotę <3
Smaczny kąsek
13/04/2014 @ 13:13
Piękna babeczka! Idealna propozycja na świąteczny stół 🙂
Nashelly
12/04/2014 @ 19:53
Już dawno miałam spróbować takiej babki! Chyba wreszcie się skuszę, skoro tak zachwalasz 😀
Pati
12/04/2014 @ 18:12
Bardzo radosna i ładnie udekorowana!
Loreta
12/04/2014 @ 14:06
Ale pięknie wygląda!
Łucja
12/04/2014 @ 08:38
Jak ona musi pachnieć 🙂 chyba upiekę jeszcze w tygodniu !
p.s. masz mały błąd, w opisie napisałaś żeby utrzeć masło z masłem 😉
Dorota
12/04/2014 @ 08:42
Już poprawiłam…. tak to jest jak się wprowadza tekst wieczorem w piątek 😉 Babka jest wyśmienita! Ja natomiast przymierzam się do Twojej babki z kisieli :)! Pozdrawiam Łucjo!
Inspirowane Smakiem
12/04/2014 @ 08:35
Jakiś chochlik się wdarł do tekstu i kazał ucierać masło z masłem. 😉 A babka wygląda pysznie:)
Dorota
12/04/2014 @ 08:38
Dziękuję za czujność :)!!! Już poprawiam….. Pozdrawiam :)!
Nemi
12/04/2014 @ 08:26
Ale kusisz babkami:) Zabieram kawałek do porannej kawy;)