Chleb pszenno-orkiszowy
Dzisiaj zapraszam Was na chleb pszenno-orkiszowy, który jest bardzo prosty do przygotowania. Wystarczy wszystkie składniki wymieszać a później poczekać tylko 12 godzin aż wyrośnie. Chleb znalazłam na blogu Łucji. Jest bardzo smaczny i długo zachowuje świeżość. Jeśli nie macie jeszcze własnego zakwasu zachęcam Was do skorzystania z Zakwasowej Mapy Polski, tam są zarejestrowane osoby, które chętnie dzielą się swoim zakwasem i może uda się Wam znaleźć kogoś takiego w Waszej okolicy.
Chleb pszenno-orkiszowy
Składniki:
- 100 g zakwasu żytniego, dokarmionego 12 godzin wcześniej
- 600 g mąki pszennej chlebowej – typ 750
- 400 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 100 g otrębów pszenno-żytnich (u mnie płatki owsiane)
- 130 g siemienia lnianego
- 2 łyżeczki soli
- 3 łyżki oleju
- ok. 4 szklanki wody
1. Zakwas połączyć z 3 szklankami wody, dodać sól, oliwę, obie mąki, otręby i siemię lniane. Składniki wymieszać. W razie potrzeby dodać czwartą szklankę wody. (Ja wodę dodałam na końcu…) Ciasto powinno być dość luźne. Przełożyć ciasto do dwóch długich keksówek, wyłożonych papierem do pieczenia. Wierzch posmarować olejem i przykryć folią. Zostawić w temperaturze pokojowej na 12 godzin.
2. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Wstawić foremki (bez folii) do nagrzanego piekarnika na 40 minut. Wyjąć chleb z foremek, zdjąć papier i dopiekać około 20 minut. Chleb po upieczeniu powinien wydawać głuchy dźwięk jak pukamy w jego spód.
Smacznego 🙂
Wpis zgłoszony do listy wypieków “Na zakwasie i na drożdżach” – w listopadzie prowadzone przez “Grahamka, weka i kajzerka“
Magda+C.
07/11/2014 @ 13:56
Piękny ci wyszedł 🙂
Dorota
09/11/2014 @ 19:51
Dzięki! Pozdrawiam :)!
kulinarny+blog+samanthy
06/11/2014 @ 08:53
Znakomity !
Łucja
05/11/2014 @ 21:54
Piękny 🙂 Ja właśnie straciłam zakwas i pracuję nad nowym 🙂
Dorota
09/11/2014 @ 19:53
o szkoda…:(
domowacukierniaewy.blox.pl
05/11/2014 @ 21:41
A ja nadal nie mam swojego zakwasu, muszę się wreszcie zmobilizować, bo takie pyszne chleby jak ten mi umykają… 🙂
Dorota
09/11/2014 @ 19:54
Zakwas można zrobić samemu albo skorzystać ze strony Zakwasowa Mapa Polski…. będzie nawet prościej 😉
Amber
05/11/2014 @ 20:19
Wspaniały!
Sięgam po kromkę…
Dorota
09/11/2014 @ 19:55
Jedną ;)?
Salvador+Dali
05/11/2014 @ 19:19
no cud, miód, malina! Domowego pieczywa nic nie przebije 🙂
wisla
05/11/2014 @ 16:49
No własnie,prosty, domowy i megaapetyczny.
Pati
04/11/2014 @ 07:56
Nie ma jak z domowej piekarni
margot
04/11/2014 @ 07:52
Chleb pierwsza klasa
Aga w kuchni
04/11/2014 @ 07:49
Bardzo apetyczny chlebek 🙂
majka
04/11/2014 @ 07:09
Ach te Twoje chlebki…co jeden to ladniejszy i smaczniejszy 🙂
Inspirowane+Smakiem
04/11/2014 @ 06:13
Muszę w końcu zrobić swój zakwas, bo takie chleby zawsze bardzo mocno kuszą:)