Przepis na faworki (chruściki)
Nie jestem wielką fanką faworków i rzadko je robię ale ponieważ obiecałam przynieść je na imprezę, to odkopałam – bardzo już zakurzony – przepis, który w zamierzchłych czasach spisałam z jakiejś gazety. Przepis na faworki jest prosty ale należy pamiętać o kilku zasadach.
Przy pieczeniu faworków nie można zapomnieć o dodaniu spirytusu (lub wódki czy octu) bo zapobiegają one wchłanianiu tłuszczu. Nie należy podsypywać mąki przy wałkowaniu, żeby później tłuszcz się nie palił. Smażyć powinno się w szerokich rondlach, żeby mogły swobodnie pływać a temperatura tłuszczu nie może być za niska, bo faworki będą nasiąkać tłuszczem, a w za wysokiej będą się przypalać. Powinno się sprawdzić temperaturę tłuszczu przez wrzucenie kawałka ciasta, które powinno szybko wypłynąć a wtedy temperatura jest dobra. Rada babcina: powinno się do gorącego tłuszczu wrzucać co pewien czas kawałki surowego ziemniaka, bo wtedy ciasto się mniej przypala.
Przepis na faworki (chruściki) – składniki:
wszystkie w temperaturze pokojowej:
- ok 1,5 szklanki mąki
- 4-5 żółtek
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka spirytusu (lub octu lub wódki)
- szczypta soli
- cukier puder i cukier waniliowy do posypania
- tłuszcz do smażenia
1. Mąkę przesiać. Dodać żółtka, śmietanę, cukier puder, sól i spirytus. Zagnieść ciasto i wyrabiać aż będzie elastyczne a następnie okładać wałkiem, żeby się napowietrzyło. Ciasto, które się po uderzeniach rozpłaszczy podwijać pod spód i tak kilka razy aż zaczną powstawać pęcherzyki, ja okładałam ciasto wałkiem dobre 10 minut. Przykryć folią i odstawić do lodówki na 1-2 godziny do wypoczęcia.
2. Rozwałkować ciasto bardzo cienko, pokroić w paski z nacięciem pośrodku. Jeden koniec paska przewlec przez nacięcie i przeciągnąć. Smażyć na gorącym tłuszczu na złoty kolor a po wyjęciu z tłuszczu odsączyć na ręczniku papierowym. Posypać cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.
Smacznego 🙂
kulinarny dżejms
26/04/2015 @ 12:12
Bardzo fajny przepis. Dzięki.
Joanna
12/02/2015 @ 18:30
No to IDE robic ! 🙂 trzymajcie kciuki nigdy nie robilam 🙂 🙂
Dorota
12/02/2015 @ 19:05
Trzymamy kciuki :)! Będzie dobrze!
Marcin
24/01/2014 @ 16:43
Palce lizać
Dorota
24/01/2014 @ 16:58
To polecam również faworki drożdżowe :)!
Chruściki drożdżowe (faworki drożdżowe) - UgotujmyTo.pl
13/01/2014 @ 00:07
[…] lub inaczej faworków. Czasem je robię i mam przepis na blogu na tradycyjne chruściki/faworki https://ugotujmyto.pl/przepis-na-faworki-chrusciki/. Jednak teraz odkryłam chruściki drożdżowe, które dużo bardziej mi smakują. Przepis nie jest […]
walie
30/11/2013 @ 12:32
Jadłam już takie przyznajcie,że są pyszne kocham je mniam smacznego jak będzicie robić! 🙂
Dorota
03/12/2013 @ 21:02
Bardzo się sieszę, że smakowały :)! Pozdrawiam!
Ewela
30/08/2013 @ 14:40
Nie, w ogóle mi nie wyszła jednolita zbita masa tylko kruszonka. Ale się nie poddaję i spróbuje jeszcze raz. Być może popełniłam jakiś błąd.
Dorota
30/08/2013 @ 15:09
Jeśli było za suche to może za duże są proporcje mąki i żółtek /wiadomo szklanka szklance nierówna a jajka też mają różne rozmaiary/ Ja bym zaczęła od szklanki mąki i dopiero jak masa będzie za rzadka dosypałabym mąki…Mąka też powinna być zwykła a nie np. chlebowa… Mam nadzieję, że wyjdą… Pozdrawiam 🙂
Ewela
29/08/2013 @ 18:30
A dlaczego wszystkim wyszło a mi sie zrobiła kruszanka?? Pozdrawiam.
Dorota
30/08/2013 @ 13:44
🙁 … czyli za bardzo się kruszyły? …a wszystko było jak w przepisie?
Nat
17/07/2013 @ 17:29
Swietny przepis wlasnie wyprobowalam. Jedynie zrobilam wszystko w podwojnej ilosci i wciaz troche malo mi wyszlo, ale smak super!
Dorota
17/07/2013 @ 17:41
Bardzo się cieszę, że smakowały:)! Ja, ponieważ u nas jest teraz ponad 30 stopni, od smażenia trzymam się z daleka… bardziej myślę o chłodniku…;)! Pozdrawiam i zapraszam ponownie!
rozczarowany
13/07/2013 @ 22:07
autorka przepisu na faworki Dorota – zapomniala w przepisie podac maslo lub margaryne co czyni jej przepis niekompletny. Szkoda tylko, ze ci co podazaja wedlug jej przepisu beda bardzo rozczarowani i to mocno. Nie polecam nikomu korzystac z takich niesprawdzonych pseudo-przepisow.
Rozczarowany
Dorota
13/07/2013 @ 22:24
Po pierwsze: przepis nie jest mój co zaznaczyłam we wstępie.
Po drugie: nie wszystkie przepisy na chruściki zawierają masło wystarczy zapytać wujka Googla.
Po trzecie: wszystkie przedstawiane przeze mnie przepisy są przeze mnie przygotowywane i przedstwiane krok po kroku.
Po czwarte: pozdrawiam.
patrycja
02/03/2013 @ 18:59
właśnie skończyłam smażyć i musze się przyznać nie dodałam cukru pudru:))ale i tak wyszły pyszne
emilia
09/02/2013 @ 11:50
zaraz będę robiła i dam znać jak wyszły 😀
Pan Deserek :)
08/02/2013 @ 10:33
Zabieram cały talerz i uciekam na herbatkę 🙂
Magda K.
07/02/2013 @ 20:27
o cudowne są 🙂 też dziś jedliśmy 🙂
Natalia
07/02/2013 @ 13:19
Mniam! Najfajniejsze jest zbijanie 🙂
Dorota
08/02/2013 @ 14:45
…na odstresowanie powino się robić faworki codziennie;)!
Daniel
07/02/2013 @ 09:52
Przepis ok, ale musiałem dodać więcej śmietany 😉
Dorota
08/02/2013 @ 14:49
Wszystko zależy od mąki. Najważniejsze, że wyszły:)! Pozdrawiam!
Samantha
06/02/2013 @ 11:29
Wspaniałe ! I do tego kawka i już nic nie potrzeba ! 🙂
Inspirowane smakiem
06/02/2013 @ 05:36
Wyglądaja pycha. Bardzo lubię faworki. 🙂