Ciasteczka maślane z kremem cytrynowym
W ostatnim poście pisałam, że ze względu na notoryczny brak czasu najbardziej pasują mi szybkie do przygotowania przepisy… ale jak mam wolną chwilkę to lubię się pobawić;)! I ostatnio właśnie miałam trochę czasu więc upiekłam te pyszne maślane ciasteczka z kremem cytrynowym:)! Tak właściwie przepis jest zupełnie prosty a tylko ich przygotowanie zajmuje chwilkę bo trzeba jednak zrobić pojedyncze kulki spłaszczyć je widelcem a później wszystkie przełożyć kremem… Ale efekt jest wart każdej minuty… Ciasteczka maślane po prostu rozpływają się w ustach a ich słodycz jest przełamana kwaskowym kremem cytrynowym… warto więc poświęcić trochę czasu na ich przygotowanie…:)
Ciasteczka maślane z kremem cytrynowym – składniki:
- 250 g masła miękkiego, niesolonego
- 1 łyżeczka wanilii
- 150 g cukru pudru, przesianego
- 250 g mąki, przesianej
Krem:
- 2 jajka, lekko roztrzepane
- 110 g drobnego cukru
- skórka z jednej cytryny
- 60 ml soku z cytryny
- 30 g masła
1. Ubić mikserem masło z wanilią. Dodać cukier puder i dalej ubijać aż masa się zrobi puszysta. Zmniejszyć obroty i po trochu dodawać mąkę aż wszystko się połączy. Przełożyć masę na lekko obsypaną mąką powierzchnię i ugnieść z ciasta kulę, którą należy zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 30 minut.
2. Z ciasta odrywać małe kawałeczki, które należy formować w kulki. Kulki ciasta przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Kulki najlepiej spłaszczyć widelcem i wstawić do gorącego piekarnika, 180 stopni, na 12 minut. Przełożyć do ostudzenia na kratkę.
3. Wszystkie składniki na krem przełożyć do rondelka. Cały czas mieszać, tak z 5-10 minut, aż zrobi się gęsty krem. Nie dopuścić do zagotowania bo się zwarzy i wtedy trzeba przetrzeć krem przez gęste sito. Po wystygnięciu użyć kremu do przekładania ciastek.
Smacznego 🙂
źródło: Cookies
Łasuch w kuchni
27/05/2013 @ 15:18
Nie dość, że te domowe ciasteczka są maślane, to na dodatek przełożone kremem cytrynowym. Nie ma więc innej opcji, na pewno mi będą smakować 🙂 Już się oblizuję ze smakiem 🙂
Dorota
31/05/2013 @ 10:58
To koniecznie musisz je zrobić :)!
fabryka pomysł&oacu
27/05/2013 @ 15:14
świetne!:) lubię cytrynowe wypieki, a u mnie też ostatnio różnie z czasem.
Samantha
26/05/2013 @ 11:29
Ja też notorycznie choruje na brak czasu, także Twoje ciasteczka Dorotko najbardziej dla mnie. Wyglądają cudnie 🙂
ortografiszonka
17/02/2022 @ 11:46
tak, że a nie także
Anita
25/05/2013 @ 21:37
Dawno temu kupiłam na nie formę ale nie miałam przepisu. Już mam:)
Kaś
24/05/2013 @ 16:56
coś czuję, że z połowę kremu to zjadłabym prosto z miseczki 🙂
pieczarka mysia
23/05/2013 @ 20:28
Mniam 🙂 uwielbiam takie ciacha!
Luka Li
23/05/2013 @ 10:34
Świetne ciasteczka! Chyba zrobię od razu podwójną porcję!!! 🙂
martawkuchni.blog.pl
23/05/2013 @ 09:47
ale pięknie wyglądają:) palce lizać:)
Nashelly
22/05/2013 @ 22:23
Jak ja uwielbiam maślane ciasteczka! *__* A robiłam kiedyś i publikowałam na blogu coś podobnego – maślane ciasteczka nadziewane lemon curdem, również pychota 😉
Natalia
22/05/2013 @ 20:00
Przeurocze!
Ola in the kitchen
22/05/2013 @ 11:51
Oj! Bardzo lubię takie ciasteczka 😀
karmel-itka
22/05/2013 @ 05:44
mmm… już czuję jakie są pyszne!
Inspirowane smakiem
22/05/2013 @ 05:34
Wyglądają przesłodko, takie maleństwa, że aż szkoda jeść:)