Ciasteczka maślane z kremem cytrynowym

Ciasteczka maslane

W ostatnim poście pisałam, że ze względu na notoryczny brak czasu najbardziej pasują mi szybkie do przygotowania przepisy… ale jak mam wolną chwilkę to lubię się pobawić;)! I ostatnio właśnie miałam trochę czasu więc upiekłam te pyszne maślane ciasteczka z kremem cytrynowym:)! Tak właściwie przepis jest zupełnie prosty a tylko ich przygotowanie zajmuje chwilkę bo trzeba jednak zrobić pojedyncze kulki spłaszczyć je widelcem a później wszystkie przełożyć kremem… Ale efekt jest wart każdej minuty… Ciasteczka maślane po prostu rozpływają się w ustach a ich słodycz jest przełamana kwaskowym kremem cytrynowym… warto więc poświęcić trochę czasu na ich przygotowanie…:)

Ciasteczka maślane z kremem cytrynowym – składniki:

  • 250 g masła miękkiego, niesolonego
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 150 g cukru pudru, przesianego
  • 250 g mąki, przesianej

Krem:

  • 2 jajka, lekko roztrzepane
  • 110 g drobnego cukru
  • skórka z jednej cytryny
  • 60 ml soku z cytryny
  • 30 g masła

1. Ubić mikserem masło z wanilią. Dodać cukier puder i dalej ubijać aż masa się zrobi puszysta. Zmniejszyć obroty i po trochu dodawać mąkę aż wszystko się połączy. Przełożyć masę na lekko obsypaną mąką powierzchnię i ugnieść z ciasta kulę, którą należy zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 30 minut.

Ciasteczka maslane Ciasteczka maslane Ciasteczka maslane Ciasteczka maslane

2. Z ciasta odrywać małe kawałeczki, które należy formować w kulki. Kulki ciasta przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Kulki najlepiej spłaszczyć widelcem i wstawić do gorącego piekarnika, 180 stopni, na 12 minut. Przełożyć do ostudzenia na kratkę.

3. Wszystkie składniki na krem przełożyć do rondelka. Cały czas mieszać, tak z 5-10 minut, aż zrobi się gęsty krem. Nie dopuścić do zagotowania bo się zwarzy i wtedy trzeba przetrzeć krem przez gęste sito. Po wystygnięciu użyć kremu do przekładania ciastek.

Smacznego 🙂

Ciasteczka maslane

źródło: Cookies