Ciasto czekoladowe z cukinią
Dodawanie warzyw do wypieków, kiedyś mało popularne, dziś już nikogo nie dziwi… Bo kto nie lubi ciasta marchewkowego? O pysznych, dyniowych wypiekach nawet nie wspomnę..:) Niestety, chyba mniej popularna w wypiekach jest jeszcze cukinia. Mam jednak nadzieję, że dzięki temu przepisowi na to pyszne i bardzo wilgotne ciasto czekoladowe z cukinią – znalezionemu u Oli, chętniej teraz sięgnięcie po to warzywo 🙂 Zapraszam na pyszne ciasto czekoladowe z cukinią :)!
Ciasto czekoladowe z cukinią
Składniki:
- 3 jajka
- 180 g cukru
- 100 ml oleju
- 250 g mąki
- 50 g kakao
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 150 g drobno pokrojonej gorzkiej czekolady
- 400 g startej na dużych oczkach cukinii
Masa:
- 500 g serka mascarpone /w temperaturze pokojowej/
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 czubata łyżka kakao
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru pudru
Tortownica o wymiarze 21 cm, wyłożona pergaminem i natłuszczona /u mnie blaszka 20x20cm/
1. Do jednej miski przesiać suche składniki: mąkę, kakao, proszek, sodę, cynamon i sól i odstawić. W dużej misce utrzeć jajka z cukrem aż masa zrobi się jasna i cukier się rozpuści. Ciągle ubijając wlewać powoli cienkim strumykiem olej. Następnie delikatnie mieszając łyżką małymi porcjami dodawać przesianą mąkę (kolejną porcję mąki dodawać po tym jak wcześniejsza porcja już się połączyła z ciastem) Do gotowej masy dodać drobno posiekaną lub startą na tarce czekoladę i odciśniętą cukinię. Wymieszać, przelać do tortownicy/blaszki i piec w temperaturze 180 stopni około 45 minut do suchego patyczka. Zostawić do przestudzenia.
2. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i z dodatkiem szczypty soli włożyć do metalowej lub szklanej miski, ułożonej na rondelku z wrzącą wodą, w taki sposób, aby miska nie dotykała wody. Czekoladę mieszamy aż do rozpuszczenia i odstawiamy do przestudzenia. Mascarpone wymieszać z kakao i cukrem i dolewać po trochu przestudzoną czekoladę. Ciasto przekroić na pół i przełożyć połową kremu a wierzch posmarować resztą kremu. Na wierzchu posypać można startą czekoladę.
Smacznego 🙂
Magda+C.
06/12/2014 @ 20:21
Genialne ciasto czekoladowe! 🙂
domowacukierniaewy.blox.pl
01/12/2014 @ 23:05
To się nazywa apetyczne ciasto! Idealne 🙂
Ola+in+the+kitchen
01/12/2014 @ 11:06
Ciasto jest fantastyczne, polecam wszystkim czekoladowym skrytożercą 😀 Mniam, narobiłaś mi apetytu 😀 Cudownie ci wyszło!
Pati
01/12/2014 @ 08:21
Z cukinią często piekę, bo jest niesamowicie wilgotne…
Ania
30/11/2014 @ 22:19
mniam! 🙂 ciasta z warzywami są świetne 🙂
Amber
30/11/2014 @ 18:54
Doskonale się prezentuje!
Cukinia pysznie przyrządzona.
Agnieszka, Co w kuchni
30/11/2014 @ 17:53
no z cukinią jeszcze nie jadłam, ale przepysznie wygląda 🙂
lutka40
29/11/2014 @ 22:11
Wygląda zjawiskowo !
Sosna
29/11/2014 @ 17:43
Muszę go kiedyś spróbować 🙂
whiness
28/11/2014 @ 08:58
Wow! To chyba najbardziej rozpustna wersja ciasta cukiniowego, jaką widziałam! Cudo 🙂
majka
28/11/2014 @ 07:51
Wyglada mega pysznie. Tez kiedys pieklam ciasto z cukinia. Bylo niesamowicie wilgotne 🙂
Inspirowane+Smakiem
28/11/2014 @ 06:06
Wygląda na gęste i wilgotne, czyli tak jak lubię:)