Ciasteczka migdałowe

 

Ciasteczka migdalowe

W zwiÄ…zku z tym, że wÅ‚aÅ›nie Å›wieci sÅ‚oÅ„ce jakoÅ› trudno mi siÄ™ skoncentrować na codziennych obowiÄ…zkach. ChciaÅ‚abym aby sÅ‚oneczko tak poÅ›wieciÅ‚o dÅ‚użej i wtedy czÅ‚owiek dostaÅ‚by swojÄ… dawkÄ™ energii i może wszystko wróciÅ‚oby do normy. Na razie chwytam każdy promyk i ewentualnie poprawiam nastrój jakimÅ› pysznym ciasteczkiem;) Ale dÅ‚ugo tak siÄ™ nie da….;) ZnalazÅ‚am jednak przepis na proste w przygotowaniu ciasteczka migdaÅ‚owe, które zachwyciÅ‚y moich goÅ›ci. Ciasteczka sÄ… lekkie i jednoczeÅ›nie chrupiÄ…ce i absolutnie idealne do popoÅ‚udniowej kawki:) MyÅ›lÄ™ jednak, że te ciasteczka migdaÅ‚owe bÄ™dÄ… dobre i na sÅ‚oneczne i na deszczowe dni bo sÄ… po prostu pyszne:)

Ciasteczka migdaÅ‚owe – skÅ‚adniki:

  • 250 g masÅ‚a
  • 55 g drobnego cukru
  • 250 g przesianej mÄ…ki
  • 1/2 Å‚yżeczki soli
  • 125 g migdałów bez skórki
  • cukier puder – do posypania

1. Migdały posiekać na drobno i stostować na suchej patelni teflonowej, przestudzić.

Ciasteczka migdalowe

2. Utrzeć masło z cukrem aż zrobi się puszyste.

3. MakÄ™ połączyć z migdaÅ‚ami i dodać – mieszająć Å‚yżkÄ… – do masÅ‚a. Dobrze wymieszać.

Ciasteczka migdalowe

4. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia łyżeczką nakładać ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni na 10 min. Studzić na kratce. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Ciasteczka migdalowe Ciasteczka migdalowe

Smacznego 🙂

Ciasteczka migdalowe

Inspracja: Cookies wyd. Weldon Owen