Ciasto na maślance z brzoskwiniami
Ten przepis na ciasto na maślance z owocami przygotowuje się bardzo prosto, tak jak na muffiny… trzeba tylko wymieszać składniki do połączenia, bo inaczej może się okazać, że po upieczeniu powstanie nam zakalec. Przepis znalazłam na blogu Moniki, ale ciasto piekły wcześniej również Smaczna Pyza i Margarytka. Trochę poczytałam porad na tych blogach, bo podobno często ludziom wychodzi zakalec z tego przepisu. Dlatego zwracam Wam uwagę, żeby w tym przypadku nie przesiewać mąki, składniki tylko zamieszać do połączenia i ciasto zaraz po wylaniu na blaszkę wstawić do gorącego piekarnika. To chyba najważniejsze rady dotyczące tego ciasta… Jeśli się do nich zastosujecie to upiecze się Wam pyszne i wilgotne ciasto na maślance… z brzoskwiniami albo innymi ulubionymi owocami… Zapraszam 🙂
Ciasto na maślance z brzoskwiniami
Składniki:
- 350 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 szklanka maślanki (250 ml)
- 1/2 szklanki cukru (125g)
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 duże jajka
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego (125ml)
- 600 g świeżych brzoskwiń/ lub innych owoców
- 2-3 garście płatków migdałowych
1. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Blaszkę o wymiarach 20×30 cm wyłożyć papierem. Brzoskwinie opłukać, obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić na mniejsze cząstki.
2. Wymieszać mąkę (nie przesiewać jej), cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli i proszek w jednej misce.
3. W drugiej misce wymieszać maślankę, jajka i olej.
4. Do miski z suchymi składnikami wlać mokre składniki i krótko wymieszać łyżką – tylko do połączenia składników. Od razu wylać na blaszkę, dodać owoce, posypać płatkami migdałowymi i wstawić do gorącego piekarnika. Piec około 45-50 minut do suchego patyczka.
Smacznego 🙂
Magda C.
13/10/2014 @ 21:06
Uwielbiam takie ciasta na maślance 🙂
Kulinarna Fuzja
09/10/2014 @ 12:49
Wygląda wilgotno i pysznie 🙂 !!!
gin
08/10/2014 @ 15:53
Mmm, takie puchate, wygląda wspaniale 🙂
kulinarny blog samanthy
07/10/2014 @ 20:41
Pysznie wygląda i jak widzę nie ma zakalcu, udane ciacho !
Inspirowane Smakiem
07/10/2014 @ 20:19
Wygląda super! Uwielbiam takie proste ciacha:)
Galantyna
07/10/2014 @ 10:18
Ciasta na maślance są pyszne, a z brzoskwiniami, to już niebo w w gębie 🙂
margot
07/10/2014 @ 07:11
Jak puch
Salvador Dali
07/10/2014 @ 06:04
czy mój komentarz dotarło? 🙁
Salvador Dali
07/10/2014 @ 06:03
a ja właśnie wiem, dlaczego wychodzi ludziom zakalec.. bo ciasta no oleju nie można zbytnio napowietrzać, tzn zbyt długie, intensywne mieszanie doprowadza bardzo dużą ilość powietrza do wnętrza.. Przez co podczas pieczenia ciasto pięknie rośnie, ale również po zakończeniu-pięknie opada!
U Ciebie do tego nie doszło, a ja mogę teraz cieszyć nim oko.. mniam! 🙂
Ania
06/10/2014 @ 21:47
bardzo fajny placek, i z moimi kochanymi brzoskwiniami 😀
Pati
06/10/2014 @ 14:26
Lubię takie ekspresy w kuchni…
domowacukierniaewy.blox.pl
06/10/2014 @ 14:02
Takie ciasta bywają kapryśne, ale Tobie udało się rewelacyjnie 🙂
majka
06/10/2014 @ 09:18
Mniam, mniam 🙂 Nabralam strasznej ochoty na to ciasto 🙂
Justyna
06/10/2014 @ 08:33
Proste i smaczne:-) Ado tego zdjęcia wygądają tak zachęcająco.Porywam przepis. Pozdrawiam:-)