Ciasto na maślance z brzoskwiniami

Ciasto na maslance

Ten przepis na ciasto na maślance z owocami przygotowuje się bardzo prosto, tak jak na muffiny… trzeba tylko wymieszać składniki do połączenia, bo inaczej może się okazać, że po upieczeniu powstanie nam zakalec. Przepis znalazłam na blogu Moniki, ale ciasto piekły wcześniej również Smaczna Pyza i Margarytka. Trochę poczytałam porad na tych blogach, bo podobno często ludziom wychodzi zakalec z tego przepisu. Dlatego zwracam Wam uwagę, żeby w tym przypadku nie przesiewać mąki, składniki tylko zamieszać do połączenia i ciasto zaraz po wylaniu na blaszkę wstawić do gorącego piekarnika. To chyba najważniejsze rady dotyczące tego ciasta… Jeśli się do nich zastosujecie to upiecze się Wam pyszne i wilgotne ciasto na maślance… z brzoskwiniami albo innymi ulubionymi owocami… Zapraszam 🙂

Ciasto na maślance z brzoskwiniami

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 szklanka maślanki (250 ml)
  • 1/2 szklanki cukru (125g)
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 duże jajka
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego (125ml)
  • 600 g świeżych brzoskwiń/ lub innych owoców
  • 2-3 garście płatków migdałowych

1. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Blaszkę o wymiarach 20×30 cm wyłożyć papierem. Brzoskwinie opłukać, obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić na mniejsze cząstki.

Przygotowanie ciasta na maslance

2. Wymieszać mąkę (nie przesiewać jej), cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli i proszek w jednej misce.

Przygotowanie ciasta na maslance

3. W drugiej misce wymieszać maślankę, jajka i olej.

Przygotowanie ciasta na maslance

4. Do miski z suchymi składnikami wlać mokre składniki i krótko wymieszać łyżką – tylko do połączenia składników. Od razu wylać na blaszkę, dodać owoce, posypać płatkami migdałowymi i wstawić do gorącego piekarnika. Piec około 45-50 minut do suchego patyczka.

Przygotowanie ciasta na maslance Przygotowanie ciasta na maslance

Smacznego 🙂

Ciasto na maslance