Tarta z malinami
Kiedy przywieźliśmy świeże maliny z farmy to musiałam szybciutko coś z nich przygotować. Pomyślałam, że tarta z malinami, na spodzie z ciasteczek digestive z pysznym kremem i galaretką będzie idealna na niedzielne popołudnie 🙂 Jest idealna… chrupiący spód, pyszny krem, świeże maliny i galaretka… Zapraszam 🙂
Tarta z malinami
Składniki:
Spód:
- 150 g ciastek digestive
- 75 g masła
Krem:
- 3 żółtka
- 50 g cukru
- 40 g mąki
- cukier waniliowy
- 250 ml mleka
Dodatkowo:
- maliny
- 1 galaretka malinowa
1. Ciastka rozkruszamy na drobne okruszki (zobacz np. tutaj: https://ugotujmyto.pl/banoffee-pie) i mieszamy z rozpuszczonym ciepłym masłem. Powstałą masą wykładamy tortownicę o średnicy 23 cm dobrze dociskając masę do ścianek. Włożyć tortownicę do lodówki na około pół godziny.
2. Żółtka dobrze wymieszać z cukrem aż zrobią się puszyste. Dodać mąkę i wszystko wymieszać. Mleko z cukrem waniliowym prawie doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i stopniowo dolewać do masy jajecznej ciągle mieszając. Po wymieszaniu wlać do czystego rondelka i doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając – najlepiej trzepaczką. Gotować około 2 minut aż masa zgęstnieje. Przestudzoną masę wyłożyć na spód ciasteczkowy.
3.Na wierzch wyłożyć maliny i zalać gęstniejącą galaretką.
Smacznego 🙂
Olga
30/09/2013 @ 08:59
Zdjęcia nie zrobiłam, bo tarta rozeszła się – wstyd powiedzieć – w parę chwil! Rewelacja, a spód stał się moim ulubionym! DZIĘKUJĘ!!!!:)
Dorota
01/10/2013 @ 20:39
Bardzo się cieszę 🙂 Spód też często wykorzystuję… bo jest wyjątkowo prosty i nie może nie wyjść..;)! Zapraszam do wypróbowania innych przepisów i pozdrawiam :)!
Olga
21/09/2013 @ 10:25
Dziękuję:) Teraz tylko proszę o mocne zaciśnięcie kciuków, bo własnie przymierzam się do robienie ciasta!
Pozdrawiam
Dorota
21/09/2013 @ 10:43
Trzymam kciuki :)! Ale tak naprawdę tarta jest dla początkujących idealna…. nie może nie wyjść…;) Jedyne co to można przypalić krem jak gotujemy krem na zbyt dużym ogniu… Czekam na wyniki… może zdjęcie? Pozdrawiam :)!
Olga
20/09/2013 @ 08:14
Przymierzam się do tarty, w przepisie na spód z ciasteczek Digestive (brzmi świetnie) przeczytałam, że najpierw kruszymy ciasteczka, rozpuszczamy masło i miksujemy to. Miksujemy mikserem czy łychą? Głupie pytanie, ale jestem początkującą piekącą;-)
Pozdrawiam!
Marek
20/09/2013 @ 10:08
Ola, wystarczy łyżką. Pozdrawiamy! 🙂
Łucja
20/08/2013 @ 21:11
te maliny zanurzone w galaretce wyglądają obłędnie 🙂 pyszna tarta!! pozdrawiam!
Dorota
22/08/2013 @ 16:49
Dziękuję 🙂
Ania
19/08/2013 @ 22:50
moje smaki!:) już sobie wyobraziłam ten kwaskowaty posmak malin i słodycz ciasta:)
soulstorm-everywhere
15/08/2013 @ 16:35
pychota!
wszystko co ma maliny, musi być dobre,musi!
Natalia - Poezja Sma
13/08/2013 @ 23:07
Wygląda po prostu świetnie!
Ola in the kitchen
13/08/2013 @ 22:13
Idealna, pyszna klasyka! Mniam, mniam
domowacukierniaewy.b
13/08/2013 @ 16:50
Wygląda obłędnie! Aż ślinka leci… 🙂
Upiecz coś zdrowsze
13/08/2013 @ 08:41
Ale pyszności u Ciebie 🙂
Kaś
13/08/2013 @ 06:46
Ten krem ukryt między kruchym spodem a galaretką z owocami kusi niesamowicie!
Pan Deserek :)
12/08/2013 @ 20:46
Aż ślinka cieknie na to malinowe cudeńko 🙂
Nashelly
12/08/2013 @ 18:23
Pyszna tarta, taka letnia i owocowa 😉
martawkuchni.blog.pl
12/08/2013 @ 11:33
wygląda pięknie i na pewno fantastycznie smakowała:)