Pierniczki wegańskie

Pierniczki wegańskie

Kiedy znalazłam przepis na te pierniczki wegańskie na blogu smakuje.blox.pl, to pomyślałam, że ten przepis bardzo się przyda się nie tylko weganom (pozdrawiam Magdę i Kasię!), ale również wszystkim osobom uczulonym na jajka i mleko, ponieważ nie zawierają one produktów odzwierzęcych (miodu, masła, jajek i mleka). Na szczęście pierniczki wegańskie nadają się od razu do jedzenia więc zdążycie je jeszcze upiec :)!

Pierniczki wegańskie

Składniki:

  • 30 dag mąki pszennej – można użyć mieszanki mąki pszennej i orkiszowej
  • pół szklanki cukru trzcinowego
  • 1-2 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 100 g oleju roślinnego – można użyć kokosowego
  • pół łyżeczki sody

1. Wszystkie składniki zagnieść. Jeśli ciasto nie chce się zlepić to dodawać po trochu wody, aż wszystkie składniki się połączą. Zawinąć ciasto w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.

2. Ciasto rozwałkować i wycinać foremką ciasteczka. Ułożyć wycięte ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni około 10 minut. Studzić na kratce. Polewamy lukrem.

Przygotowanie pierniczków wegańskich Przygotowanie pierniczków wegańskich Przygotowanie pierniczków wegańskich Przygotowanie pierniczków wegańskich

 

Smacznego 🙂

Pierniczki wegańskie

Pierniczki wegańskie

zBLOGowani.pl