Rolada szpinakowa z łososiem
Zupełnie nie rozumiem dlaczego niektórzy nie lubią szpinaku… Ja ostatnio zawsze mam paczkę szpinaku w zamrażarce bo przecież można z niego zrobić ciasto francuskie ze szpinakiem, albo kurczaka ze szpinakiem albo krewetki ze szpinakiem (wkrótce 🙂 ) ale również roladę szpinakową z łososiem… 🙂
Pierwszy raz taką roladę szpinakową z łososiem przygotowała dla mnie moja Mama kilka lat temu jak pojechałam do domu na wakacje. Przepis Mama znalazła w jakiejś gazecie… Muszę powiedzieć, że jak opowiedziała mi jak się ją przygotowuje i jak smakuje to byłam troszkę sceptyczna, ale miło zaskoczyło mnie połączenie takich smaków… 🙂 Teraz sama przygotowuję ją na specjalne okazje bo po prostu… palce lizać! A oto moja wersja…
Rolada szpinakowa z łososiem – składniki:
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku (u mnie 1 kg)
- 4 jajka – oddzielam białka i żółtka
- 300 g serka kremowego
- 300 g łososia wędzonego
- ok. pół szklanki mąki
- 3-4 ząbki czosnku
- sól, pieprz, cytryna, oliwa
- 2-3 łyżki chrzanu – opcjonalnie
Szpinak po rozmrożeniu i odciśnięciu nadmiaru wody podsmażam na odrobinie oliwy, do której dodałam wcześniej zmiażdżony czosnek.
Doprawiam solą i pieprzem. Po całkowitym wystygnięciu dodaję do szpinaku 4 zółtka i mieszam mikserem dodając ok 0,5 szklanki mąki.
Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno i lekko mieszam z masą szpinakową.
Wylewam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia – ja użyłam zwykłej blachy do ciasta ale blacha powinna być większa. Piekę ok. 15-20 min w temperaturze ok. 180 stopni.
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto szpinakowe smaruję serkiem zmieszanym z 2-3 łyżkami chrzanu.
Na wierzch wykładam łososia, którego skrapiam sokiem z cytryny i świeżym zmielonym pieprzem.
Całość roluję, zawijam w folię i wkładam na kilka godzin do lodówki. Podaję z cząstkami cytryny do skrapiana.
A oto inna rolada – upieczona na większej blaszce (30x40cm):
Smacznego 🙂
Dana
22/12/2018 @ 20:21
Czy zamiast serka Philadelpia może być serek mascarpone zmieszany ze zwykłym twarogiem, osolone opieprzone i z czosnkiem…?
Arkadia
31/07/2014 @ 20:14
Zrobiłam to cudo zgodnie z przepisem. Podałam jako przystawkę. Była wyśmienita.
Ewa
10/04/2014 @ 15:41
Ja nie dodaję mąki do masy szpinakowej, smaruję serkiem Almette, do którego dodaję zieloną pietruszkę i posiekane suszone pomidory, zamiast łososia można dać posiekane jajka na twardo. Też bardzo smaczne.
Dorota
12/04/2014 @ 08:45
Postaram się skorzystać z porad w najbliższym czasie :)! Pozdrawiam!
Aga
09/02/2014 @ 11:39
Rolada wyszła pyszna…tak mówi moja druga połowa;-) Łosoś może nie był wędzony ale dobrze upieczony – wszystko zgodnie z przepisem 😉 Dziękuję za rady 😉 Będę częściej zaglądać na tego bloga 🙂 pozdrawiam!!
Dorota
09/02/2014 @ 12:26
Bardzo się cieszę :)!!! Pozdrawiam!!!!
Aga
07/02/2014 @ 19:09
Super! Lecę działać i napewno pochwalę się efektem 🙂
Aga
07/02/2014 @ 18:00
Tak tak chodziło mi o upieczonego świeżego 🙂
To super, lecę robić!
ps. poprostu przy zakupie łososia zapomniałam, że ma być wędzony 🙂
ps2. zapytam gdyż ja jestem młoda gospodyni, od niedawna że sama cokolwiek robię w kuchni, jak lepiej upiec łososia? czy w piekarniku w sreberku czy może na patelni normalnie na oleju?
Dzięki piękne za pomoc 🙂
Dorota
07/02/2014 @ 18:29
Zajrzyj na bloga na przepis z łososiem na szpinaku z sosem imbirowym po instrukcję jak upiec łososia :)! Powodzenia i czekam na rezultaty :)!
Aga
07/02/2014 @ 16:05
A czy wyjdzie rolada jeśli dam łososia świeżego a nie wędzonego??
Dorota
07/02/2014 @ 16:16
Jak to świeżego? Masz na myśli upieczonego świeżego łososia, którego rozdrobnisz przed zwinięciem w roladzie? Jeśli tak to ok :)! Choć już smak będzie inny…. Nie zapomnij o skropieniu go cytryną i użyciu pieprzu, żeby nie był za mdły…. Pozdrawiam :)!
pieczarka mysia
28/11/2013 @ 21:02
Az slinka leci 🙂 pysznosci!
Dominika
14/04/2013 @ 01:11
Wyszedl przepyszny!! Wszystkim smakowal i podobal sie. Uzylam serka philadelphia i dodalam troszke yogurtu naturalnego by to sie lepiej rozsmarowywalo. Super przepis 🙂
Dorota
14/04/2013 @ 08:00
Chętnie wypróbuję następnym razę połączenie serka z jogurtem…. Dziekuję za komentarz i zapraszam do wypróbowania inych przepisów :)!Pozdrawiam!
Monika
08/04/2013 @ 12:55
Ale kombinacja… 🙂 Pysznie sie zapowiada 🙂
Agnieszka
15/02/2013 @ 20:45
Upieklam to cudo i podałam jako przystawkę. Goście byli zachwyceni a ja .. dumna 🙂
Adrianna
07/02/2013 @ 19:41
Jakiego serka kremowego użyłyście? Czy może być maskarpone czy będzie za ciężki?
Dorota
07/02/2013 @ 20:23
Ja użyłam serka typu Philadelphia, co do mascarpone mam mieszane uczucia…na pewno bym bardziej doprawiła ale za końcowy rezultat nie odpowiadam;)!Pozdrawiam!
Gaduła
19/12/2012 @ 18:28
Uwielbiam i też przygotowuję na specjalne okazje 🙂 Do Twojego przepisu dorzuciłabym tylko jedną wskazówkę – ciasto po upieczeniu, gdy jest jeszcze ciepłe, warto zwinąć razem z folią czy papierem do pieczenia w roladę i odstawić do wystygnięcia. Potem rozwinąć, posmarować serkiem, ułożyć łososia i znowu zwinąć – ciasto się nie połamie.
Dorota
19/12/2012 @ 19:03
Bardzo dziękuję za podpowiedź! Następnym razem muszę jednak upiec ją na większej blaszce, żeby była cieńsza i wtedy będzie łatwiej coś z nią zrobić;)! Dziękuję za komentarz i życzę Wesołych Świąt!!!
soulstorm-everywhere
05/11/2012 @ 20:52
zjadłabym takie coś teraz, chodzi za mną szpinak własnie.
widziałam podobną roladkę ostatnio i kusi od dłuższego czasu..
Nemi
27/10/2012 @ 18:18
Biorę w ciemno ten przepis! Zapisuję do przetestowania:)
Sophie
21/09/2012 @ 16:02
Rolada wyśmienita bardzo prosta w przygotowaniu . To jest TO , czym można mile zaskoczyć np. gości 🙂
Dorota
25/09/2012 @ 12:57
Jak najbardziej.. 🙂 ! Pozdrawiam
Sonia
14/09/2012 @ 21:56
Jadłam.
Poezja ….. A ja niemądra wcześniej nie mogłam patrzeć na szpinak 😉
Dorota
18/09/2012 @ 17:15
Szpinak dobrze doprawiony nie jest zły ;)! Pozdrawiam!
kasia
14/09/2012 @ 17:55
Uwielbiam ją,mimo tego że nie przepadam za szpinakiem,ale ta wersja szpinaku;)bardzo mi smakuje.
Dorota
14/09/2012 @ 20:57
To zapraszam do wypróbowania mojego przepisu na kurczaka ze szpinakiem lub ciasta francuskiego ze szpinakiem i serem np.feta :)! Pozdrawiam!
Weronika
10/09/2012 @ 23:48
Uwielbiam tą roladkę ! Idealna kompozycja smaków i kolorów.
Dorota
11/09/2012 @ 18:13
Zgadzam się! Jest idealna:)! Pozdrawiam!
Samantha
10/09/2012 @ 17:53
Ja lubię szpinak, tak więc na pewno wypróbuję przepis ! Bardzo mnie się podoba ta rolada, wygląda wyśmienicie i bardzo smacznie, doskonała na przyjęcia !!! Pozdrawiam 🙂
Dorota
10/09/2012 @ 17:59
Na przyjęciach rolada robi wrażenie i bardzo szybko znika :)!
Ewa
10/09/2012 @ 12:40
Wygląda bardzo smakowicie. Moja mama też robi tę roladę i ją uwielbiam!
Dorota
10/09/2012 @ 14:32
Uwilelbiają ją wszyscy którzy spróbują :)! Pozdrawiam!
zjedz_mnie
10/09/2012 @ 10:55
Znam to cudo, jest przepyszne:) I również nie rozumiem niechęci do szpinaku niektórych osób:D
Dorota
10/09/2012 @ 14:30
Pyszne i b. szybko znika:)! Pozdrawiam!
Fabryka Odkryć Kuli
10/09/2012 @ 08:11
Też nie rozumiem jak można nie lubić tudzież sie brzydzić szpinaku. W zamrażarce solidny zapas mam i często używam. Taką roladę kiedyś jadłam u znajomych była pyszna i kiedy łakomie ja pożerałam, część gości dziwiła się znacznie, nie chcieli nawet spróbowac, bo ze szpinakiem – ich strata a moja była taka, że nie zapytałam o przepis… A tu proszę a tu mam. Zapisuję aby już mi nie umknął i z pewnością wkrótce przygotuję wyrolowany szpinak 🙂 pozdrawiam kami
Dorota
10/09/2012 @ 14:30
Cieszę się, że jest jednak więcej wielbicieli szpinaku :)! Pozdrawiam!