Pierogi z kaszą gryczaną i serem
Zdecydowanie jestem fanką wszelakich pierogów i również bardzo lubię kaszę gryczaną. Kiedy na blogu Marzeny zaciszekuchenne.blogspot.co.uk zobaczyłam przepis na pierogi z kaszą gryczaną i serem, i w dodatku ciasto na pierogi na kefirze to szybciutko dopisałam przepis na swoją -coraz już dłuższą…- listę potraw do zrobienia. U mnie w domu nie robiło się pierogów z kaszą…. Robiło się pierogi z kapustą i grzybami; z mięsem, kapustą i grzybami; z owocami i obowiązkowo z serem. Bardzo zaciekawiło mnie to ciasto na pierogi na kefirze…. okazało się, że jest zdecydowanie łatwe do wyrabiania i bardzo plastyczne. Od tej pory to ciasto to zdecydowanie numer 1 jeśli chodzi o przepisy na ciasto na pierogi. Na pewno będę do tego przepisu często wracać….:) Farsz z kaszą gryczaną i serem mnie pozytywnie zaskoczył swoim smakiem. Trzeba go zdecydowanie dobrze doprawić pieprzem, nasze pierogi były trochę mdłe, bo staramy się ograniczać sól… ale mi i tak smakowały 🙂 Zapraszam na pierogi z kaszą gryczaną i serem 🙂
Pierogi z kaszą gryczaną i serem
Składniki:
ciasto:
- 0,5 kg mąki
- 1 duży kefir (około 400 ml)
- szczypta soli
farsz:
- ugotowana kasza gryczana niepalona (może być palona)- około 400-500g
- 1 cebula
- 250 g twarogu półtłustego
- sól i pieprz
- olej do podsmażenia cebuli
- cebula na okrasę
1. Cebulę obrać i drobno pokroić, posolić i podsmażyć na oleju aż będzie miękka. Wymieszać z ugotowaną kaszą, rozdrobnionym twarogiem i doprawić solą i pieprzem.
2. Połączyć mąkę z kefirem, dodać szczyptę soli i zagnieść ciasto. W zależności od tego tego, jaka wyjdzie nam konsystencja ciasta, to dosypujemy więcej mąki lub dodajemy kefiru. Ciasto po wyrobieniu musi odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto rozwałkujemy. Wycinamy szklanką lub inną foremką placuszki, na które nakładamy łyżką farsz i dokładnie zlepiamy brzegi, ugniatając je widelcem w razie potrzeby.
3. Pierożki wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy -po wypłynięciu- około 3-4 minuty. Podawać z podsmażoną cebulką.
Smacznego 🙂
Ania
05/10/2014 @ 13:21
u mnie też nie robi siępierogów z kaszą, intrygują mnie!:) ciasta na kefirze jak dotąd nie robiłam.
Kaś
03/10/2014 @ 07:30
uwielbiam wersję z kaszą gryczaną! z serem jej nigdy nie łączyłam, ale zapowiada się super
mariola1903
25/09/2014 @ 21:55
Uwielbiam pierogi. Podoba mi się przepis na ciasto. Pozdrawiam
domowacukierniaewy.blox.pl
25/09/2014 @ 19:15
Takiego farszu nie jadłam jeszcze, wyglądają świetnie 🙂
Magda C.
25/09/2014 @ 10:42
Bardzo ciekawy farsz, do wypróbowania 🙂
Salvador Dali
24/09/2014 @ 21:10
jadłam raz i zakochałam się w tym smaku 🙂
Nie wiem, czemu nie próbowałam odtworzyć ich w domu.. 🙂
Marzena
24/09/2014 @ 20:31
Dorotko, tak się cieszę, że ciasto podeszło Ci. Ja też już innego nie robię:-) I miło mi, że skusiłaś się na nie:-) A wyglądają cudownie:-) pozdrawiam serdecznie:-)
Pati
24/09/2014 @ 09:32
Kiedy byłam na Roztoczu spróbowałam takich pierogów i bardzo mi smakowały!
Inspirowane Smakiem
24/09/2014 @ 06:08
W moim domu zawsze królowały pierogi z mięsem, kapustą i grzybami albo jagodami. Sporadycznie z serem albo z truskawkami. Wprowadziłam do tego grona pierogi ze szpinakiem, które uwielbiam. Ten farsz brzmi intrygująco, ale niestety nie lubię kaszy gryczanej więc pewnie się nie skuszę. Ale patent z kefirem do ciasta przetestuję.;)
Agusia
24/09/2014 @ 03:17
Moja mama robila pierogi z kasza gryczana i serem, tyle ze na slodko! Uparowana kasza gryczana, ser, cukier,ewentualnie cukier waniliowy, smietana i zoltka! Pysznosci jak sa odsmazone na maselku! Sprobujcie takie!
Dorota
01/10/2014 @ 18:23
Bardzo ciekawa jestem ich smaku…. może kiedyś się skuszę, żeby wypróbować taką wersję :)!