Tatar ze śledzia
Mając w Rodzinie wielu wielbicieli tej ryby, z moją skromną osobą włącznie, zwykle przygotowuję na kolację wigilijną kilka rodzajów śledzia. W zeszłym roku przebojem były korzenne śledzie ze śliwkami i chili. Na blogu znajdziecie również inne przepisy na śledzie: w occie, śmietanie, oleju, z rodzynkami w curry, z jabłkami i buraczkami, po sułtańsku, sałatka ze śledzi i śledzie pod pierzynką. Jena z moich tegorocznych propozycji na Święta Bożego Narodzenia to tatar ze śledzia. Z tatarem ze śledzia jest podobnie jak z sałatką jarzynową…. każdy ma własną wersję 🙂 Zapraszam na moją -bardzo chrupiącą- wersję śledziowego tatara 🙂
Tatar ze śledzia
Składniki:
- około 400g płatów śledziowych w oleju a la matjas
- 1 czerwona cebula
- 5 korniszonów
- 1 szklanka (o poj. 250ml) posiekanych grzybków marnowanych
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
- natka pietruszki
- sok z cytryny
- pieprz mielony
- około 3 łyżki oleju rzepakowego
1. Śledzie i korniszony odcedzić i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Natkę opłukać i posiekać.
2. Wszystkie składniki wymieszać i wstawić do lodówki na kilka godzin. Podawać z chlebem.
Smacznego 🙂
Konczi+i+Szpileczka
20/12/2014 @ 00:04
pyszne
Magda+C.
15/12/2014 @ 20:00
Ciekawy pomysł, do wypróbowania 🙂
Opalanka
14/12/2014 @ 17:09
Baaardzo apetyczny!
domowacukierniaewy.blox.pl
10/12/2014 @ 00:23
Świetny pomysł na śledzia:)
Ania
09/12/2014 @ 22:10
pysznie podany śledzik 🙂
Ola+in+the+kitchen
09/12/2014 @ 12:43
Ja, jestem w pierwszej fazie zakochiwania się w śledziu 😀 Chętnie wypróbuje twoje przepisy 😀
Pati
09/12/2014 @ 12:27
Uwielbiam śledziowe misz-masze!
Inspirowane+Smakiem
09/12/2014 @ 05:45
U mnie w domu nie ma tradycji przygotowywania sałatek śledziowych, co najwyżej klasycznego matjasa z cebulką. Chyba czas to zmienić!