Ciasto 3 bit
W ostatni weekend zrobiłam proste do przygotowania i nieprzyzwoicie słodkie ciasto 3 bit. Jest tak słodkie, że można zwariować, ale nie można sobie odmówić kawałka ;)! Na szczęście nie przygotowuję go często. Raz na jakiś czas zupełnie wystarczy;)! 3 bit to ciasto bez pieczenia a więc zawsze wychodzi. Dużo pracy przy nim nie ma a pięknie wygląda i można oczarować zarówno domowników jak i gości. Ta wersja jest uproszczona – na “zwykłych” budyniach – bo zgapiłam się i zabrakło mi jajek, żeby ugotować własny budyń. To tak jak się człowiek spieszy i robi kilka rzeczy jednocześnie… Do śmietany nie dodawałam też żadnych śmietan-fixów bo tutejsza śmietana (double cream) ubita nie opada i trzyma się kilka dni. Zapraszam więc na rozkosznie słodkie ciasto 3 bit:)!
Ciasto 3 bit – składniki:
- 3 op. herbatników petit beurre (po 250 g)
- 2 puszki masy krówkowej (po 397 g)
- 3 budynie waniliowe(każdy na 500 ml mleka)
- 1 litr mleka
- 600 ml śmietany kremówki
- 100 g czekolady gorzkiej
1. Formę 38×25 cm wyłożyć warstwą herbatników. Na herbatniki wyłożyć masę krówkową i przykryć drugą warstwą herbatników.
2. Ugotować budynie zgodnie z instrukcją używając 1litr mleka (a nie z 1,5 litra) aby budyń był bardziej gęsty i gorący budyń wylać na herbatniki. Gorący budyń przykryć kolejną warstwą herbatników, zostawić do ostygnięcia i wstawić na noc do lodówki.
3. Następnego dnia ubić śmietanę na sztywno (można pod koniec ubijania dodać 1-2 łyżki cukru pudru) i wyłożyć na herbatniki. Czekoladę zetrzeć na tarce i posypać wierzch ciasta.
Smacznego 🙂
nieznajomaM
24/02/2014 @ 09:27
Mam pytanie czy tą masę krówkową gotujemy?
Dorota
24/02/2014 @ 10:23
Jeśli korzystamy z masy gotowej, to nie ma potrzeby jej gotować. 🙂 Pozdrawiam!
Wiolka
08/01/2014 @ 13:25
Bardzo proszę o podpowiedź czym i w jaki sposób ubić pianę ze śmietanki, żeby wyszła 🙂
Dorota
08/01/2014 @ 14:08
Śmietana powinna mieć zawartości tłuszczu 30-36% czyli tzw. kremówka (w UK double cream). Zwyczajnie schłodzoną ubijamy mikserem uważając, żeby nie ubić za bardzo …na masło 😉 Wiem, że niektórzy korzystają ze śmietan-fixów, ale ja jakoś nigdy nie pokusiłam się sprawdzić jak to działa. Pozdrawiam :)!
MAGDA
18/12/2013 @ 10:27
TE CIASTO JEST PYSZNE BĘNDZIEMY JE PIEC NA ŚWIETA.;-)
Dorota
18/12/2013 @ 19:49
Bardzo się cieszę :)! Pozdrawiam!
Opalanka
16/12/2013 @ 14:41
Zgrabne jak nie wiem co!
Dorota
15/12/2013 @ 18:29
To niestety jest wada tego ciasta, że znika w momencie ;)! Pozdrawiam :)!
Magda
15/12/2013 @ 09:31
Ciacho znika z blachy w momencie 🙂 Ja jedną warstwę robię z krakersami, a drugą z herbatnikami. Idealne 🙂
Blondynaaa
20/10/2013 @ 19:20
Dziękuję Była Pychaa I zajefajnaa 🙂
Blondynaaa
20/10/2013 @ 19:19
Dzięki Ciastoo Było Zajefajne I Pysznee 🙂
iwoncia882
21/09/2013 @ 12:32
Witam, mam pytanie. Potrzebuję zrobić jakiś deser bądź ciasto bez pieczenia i najlepiej bez użycia miksera, a które nie trzeba długo czekać, aby było gotowe do zjedzenia. Myślałam na blokiem czekoladowym, ale on chyba trochę postać w lodówce? Proszę o odpowiedź i pozdrawiam! Piękne ciasto, aż ślinka leci!!!
Dorota
21/09/2013 @ 13:26
Najprościej zrobić eton mess z mrożononymi owocami lub banoffee pie. Można również zrobić trifle, tartę z malinami, mus czekoladowy, sernik jeżynowy na zimno, śmietankowo-cytrynową pychotę lub ciasto z galaretkami używając zamiast biszkoptu biszkopcików… 🙂 Daj znać jak poszło..:) Pozdrawiam!
pytanie??
29/08/2013 @ 13:16
Mam takie pytanie jaka to jest ta smietana kremówka?? 30 %?
Dorota
29/08/2013 @ 14:27
30-36% Pozdrawiam:)
ula
22/07/2013 @ 23:49
hi.Pare miesiecy musialo minac az wpadlam na pomysl by w necie kuknac czy ktos wie jak 3Bit sie robi a tu o!przepis
wreszcie spozytkuje produkty co pol roku czekaja na owa chwile ale poty co odczekam az upaly w wiedniu mina bo by mnie dokumentnie zamulilo a owym ciachem trzeba sie delektowac.Danke pozdrawiam Ula.d
Dorota
23/07/2013 @ 15:40
U nas też upały… ale nie narzekam bo w końcu na Wyspach to rzadkość ;)! Mam nadzieję, że przepis prędzej czy później się przyda :)! Pozdrawiam!
Madzia
02/07/2013 @ 16:09
Ciacho jest boskie!!! Kiedys zabraklo mi herbatników i reszte przykryłam biszkoptami heh 😉 ale bylo rownie pyszne! 😉
Dorota
02/07/2013 @ 17:20
Podobno można również przekładać krakersami…ale to wypróbuję następnym razem… :)! Pozdrawiam!
Samantha
26/06/2013 @ 17:44
Imponujące ciacho, a tak smakowicie wygląda, że nie można mu się oprzeć 🙂
Dorota
26/06/2013 @ 21:03
Niestety nie można..;)!
Łucja
25/06/2013 @ 22:10
przepięknie Ci wyszedł 🙂 bardzo lubię to ciacho!!
Dorota
26/06/2013 @ 21:03
Ja też 🙂
Kaś
25/06/2013 @ 21:50
rozkosznie słodkie? kupiłaś mnie tym określeniem 😉
Dorota
26/06/2013 @ 21:05
To zapraszam na ciacho :)!
Nemi
25/06/2013 @ 21:35
Świetne! Z przyjemnością zjadłabym taki kawałek;)
Dorota
26/06/2013 @ 21:05
Zapraszam…zrobię drugie :)!
wedelka
25/06/2013 @ 12:53
Bardzo lubię to ciasto. U mnie wersją środkową są zwykle krakersy. Świetnie przełamują ogólną słodycz 🙂
Dorota
26/06/2013 @ 21:06
Wypróbuję następnym razem… dzięki:)!
magda
25/06/2013 @ 12:45
a ja zamiast drugiej warstwy herbatników kładę krakersy 🙂 pozdrawiam:)
Dorota
26/06/2013 @ 21:06
Dzięki za podpowiedź…:)!
pieczarka mysia
25/06/2013 @ 08:12
UWIELBIAM!!! te ciacho 🙂 jeden z lepszych na świecie 🙂
Pozdrawiam 🙂
Dorota
26/06/2013 @ 21:07
Zgadzam się….Pozdrawiam :)!
Upiecz coś zdrowsze
24/06/2013 @ 22:40
Ależ kusi! 😉
Dorota
26/06/2013 @ 21:07
Nic tylko zrobić…:)
Natalia - Poezja Sma
24/06/2013 @ 19:52
Słyszałam o nim wielokrotnie, muszę się w końcu pokusić 🙂
Dorota
26/06/2013 @ 21:08
Koniecznie Natalio :)!
KulinarnaJa
24/06/2013 @ 18:05
Oj wygląda przepysznie, chyba się skuszę! 🙂
Dorota
26/06/2013 @ 21:09
Nie będziesz żałować 🙂
domowacukierniaewy.b
24/06/2013 @ 18:01
Robiła to ciasto kiedyś i wiem, że jest pyszne 😉
Dorota
26/06/2013 @ 21:09
Baaardzo pyszne :)!
Kiedy Zjemy
24/06/2013 @ 17:36
Jakiś miesiąc temu zrobiłam identyczne. Fakt, jest bardzo słodkie, ale mnie to nie przeszkadza, uwielbiam takie ciasta!
Dorota
26/06/2013 @ 21:10
Mamy coś wspólnego ;)!
Ola in the kitchen
24/06/2013 @ 12:25
Bardzo lubię ten słodki przekładaniec 😀
Dorota
26/06/2013 @ 21:10
Jest nas dwie 😉
Kasia vel Droczilka
24/06/2013 @ 07:14
Ciacho wygląda idealnie i zjawiskowo, jak z ekskluzywnej cukierni. Pyszności!
Miłego poniedziałku!:-)
Dorota
26/06/2013 @ 21:11
Bardzo dziękuję :)! Pozdrawiam!
majka
24/06/2013 @ 06:47
To ciasto wyglada oblednie pysznie! Nie przeszlabym obok niego obojetnie, o nie 🙂
Pozdrowienia.
Dorota
26/06/2013 @ 21:11
Dziękuję i pozdrawiam :)!
Inspirowane Smakiem
24/06/2013 @ 05:34
Wygląda świetnie! Uwielbiam ciasta, które można z łatwością pokroić i zaprezentować, a to wygląda na bardzo równe do krojenia. 😉
Dorota
26/06/2013 @ 21:12
Łatwe do zrobienia i krojenia i jedzenia ;)!